град Девин център главна улица
Из България

Девин – моят роден град и 5 любими кътчета от него

Родопите – мистичната планина, е любима дестинация за туризъм и почивка. Дали за разходки из природата, или за посещаване на забележителности, дали заради родопските клин и пататник, или пък смилянския боб – тук всеки може да намери в какво да се влюби. Красивите и интересни местенца са много – на изток, на запад – планината пази своите тайни, но и разказва най-интересните истории и легенди. И там, точно по средата, в сърцето на Родопа, в китна котловина се гуши моят роден Девин. Райско кътче с древна история, пленителна природа, благоприятен климат и вкусна, много вкусна храна.

Всяко отиване в Девин за мен е емоционално пътуване във времето – среща с неизбледняващите спомени от детството и старите приятели, връщане към корените. Там винаги времето тече по-бавно, грее повече слънце и няма никакъв трафик. Всичко е много близо, бързо и лесно се стига до всяка точка на града, без да е необходима навигация. Гората е на една крачка, мирише на гъби и диви плодове. Там може да се почувстваш у дома.

За града

Девин е прочут най-вече с марката вода „Devin“, която може да се намери във всеки магазин от търговската мрежа. Наричан още „град на минералната вода“, той винаги е бил притегателна точка, заради балнеоложките процедури с лековити води. За щастие през последните години градът се развива благоприятно. Все повече се оформя като курорт – място за различен тип туризъм през всички сезони. Наличието на няколко открити басейна и термален аквапарк правят градчето подходящо място за почивка през лятото. А на любителите на зимните спортове им харесва това, че до Пампорово се стига за по-малко от час, в същото време е по-спокойно през на ски-сезона.

Градската инфраструктура също претърпя редица подобрения. Бяха изградени липсващи тротоари и алеи на местата за разходка. Централната улица, която е пешеходна зона, и площада също са изцяло ремонтирани. Сега е още по-приятно, освежено е, по цялото протежение са поставени пейки за отмора. Много е подходящо и за деца с колелета и тротинетки, защото могат да се возят необезпокоявани от превозни средства надълго и нашироко. Има и няколко детски площадки за най-малките.

Откакто се роди дъщеря ми, много по-често ходим в Девин и оставаме за по-дълго. Много ѝ харесва парк „Острова“, защото има различни забавления за нея и интересни рисунки по алеите. Освен там, обичаме да ходим и на обновената детска площадка при стария пазар (така си го знаем местните). Мястото е много слънчево и приятно за игра. Точно там е и чешмата за минерална вода, от която може да се пие и хората да си наливат за вкъщи.

Освен най-харесваните от нас места в градската част, има и няколко прекрасни природни забележителности в близките околности на града, за които искам да разкажа и да покажа. Някои от тях са ми любими от дете, други преоткрих по-късно. Откакто не живея в Девин, осъзнавам колко е красив родният ми край, колко природни богатства има и съжалявам, че дълго време съм ги приемала за даденост. Сега използвам всеки удобен момент да им се насладя. Това са моите 5 любими кътчета, които обожавам да посещавам.

Екопътека Струилица-Калето-Лъката

Напоследък екопътеката стана доста популярна. Често попада в класации на препоръчани места за посещение в Родопите или такива за най-красивите екопътеки в България. Това неслучайно е така. Тази екопътека е невероятно живописна, лесно достъпна и любимо място за разходка на местните и на все повече туристи.

Тя обхваща трите местности: Струилица, Калето и Лъката, като общата дължина на маршрута е около 5 км. Спокойно се минава за около 3 часа с нормално ходене. Пътеката е лека и проходима. В началото започва с черен път, който води до красивите мостчета из каньона на река Девинска. По цялата си дължина пътеката се движи по поречието на реката.

Самодивското пръскало

По трасето има няколко отбивки за забележителности, които си струва да се видят. Една от тях води до Самодивското пръскало – най-високият водопад в Родопите. Препоръчвам да се посети през пролетта или след средата на есента, когато е най-пълноводен. През лятото понякога се случва да пресъхва или струите да са много тънки, ако по-продължително време е било суша. А пък през зимата може да го видите заледен.

Калето

Друга отбивка ще ви заведе до останки от средновековна крепост Кавурско кале/Саята/Бабин град (Калето). Крепостта, издигната в периода 8-10-ти век, е била активно използвана до края на 14-ти век, когато Ибрахим паша успява да я превземе.

Има предание, което свързва името на Девин (някога Дьовлен) с три девици, които, за да не попаднат в ръцете на турците, решават да сложат край на живота си. Те се хвърлят в буйната река от стръмна скала в местността Калето. За да не се отметне някоя от своята клетва, те сплели косите си в една плитка и скочили заедно. Водата ги понесла по течението и изхвърлила телата им в началото на Девин. Легендата гласи, че душите на момите останали живи и се превърнали в самодиви, които по залез слънце слизали при водопада и танцували в неговите води. Оттам идва и името на Самодивското пръскало.

Лъката

Екопътеката води до „Лъката“ – широка поляна, обградена от планински била. На това място са били намерени доказателства за съществуването на средновековно селище. Днес, единствено може да се полюбувате на красивата гледка и да отпочинете от прехода.

От „Лъката“ се стига до още един живописен водопад, макар и по-нисък. Мечешкият водопад или Мечото пръскало е с височина 40м. Местни жители са разказвали, че там са виждали да се къпят мечки, откъдето идва и името му.

Параклис „Свети Георги“

На запад от Девин, в посока на екопътеката, но по-близо, има едно пленително местенце със силна енергия. Параклисът „Свети Георги Победоносец“ е построен на възвишение над градския стадион, в подножието на връх Гребенец, а над него гордо се извисява Богородична скала. Според предания, на нея още през средновековието е имало светилище. Параклисът не е отворен целогодишно и няма навалица от поклонници и туристи. Това прави мястото прекрасно за разходка, за бягство от града – да отидеш с приятели или да останеш насаме с мислите си, да се доближиш до природата, да се насладиш на гледката, да се помолиш.

На 6-ти май, в чест на Св. Георги, там се организира празник. Прави се и курбан за здраве.

Когато бях бременна с дъщеря ми, прекарах няколко седмици в Девин и това беше ежедневната ми дестинация за разходка сутрин. Наличието на тротоар по цялата дължина на отсечката прави ходенето приятно. Разстоянието от края на града до параклиса е около 2 км.

Връх Гребенец

Още с влизането в Девин и от всяка негова точка се вижда връх Гребенец, който гордо се извисява като бранител, пазещ града от зли и бурни ветрове. Гледката към него е впечатляваща. Той е красив във всеки сезон – приказно зелен през пролетта и лятото, шарено обагрен през есента и нежно бял през зимата. Неговата височина е 1376м. и предлага най-невероятния панорамен изглед към Девин и заобикалящите го планински била.

До върха се стига с кола по асфалтов път до отбивка (около 8км) и след това черен път – около 3.5км. Има и организирани турове с джип, тръгващи от града. Ние често оставяме колата малко след отбивката по черния път и продължаваме нагоре пеша. По-голямата част от отсечката е полегата пътека из живописната местност, единствено по-стръмно е самото изкачване на върха, но е кратко. След като се озовеш там, най-отгоре, сред орлите те завладява невероятна гледка. Мога да стоя с часове и да гледам необятната шир и сгушения в котловината малък град с форма на четирилистна детелина. Виждат се и най-високите върхове на Родопите – Перелик (2191м.) и Персенк (2091м.).

Панорамна площадка „Червен камък“

Червен камък, както си го наричаме местните, е още едно място с красива панорамна гледка към града, откъм източната му част. Гледайки в тази посока, отдалеч се вижда голяма скала в червени нюанси. До нея води приятна за разходка екопътека – „Храстево“. Трасето е част от защитена територия, която има за цел да съхрани вековните гъсти гори от черен бор. Някои от дърветата са на възраст над 300 години. Панорамната площадка на скалата е най-високата точка на пътеката, има поставена наблюдателна кула с височина 5,6м. От нея се вижда целият град и обграждащите го в нежна прегръдка планински ридове.

Легенда гласи, че когато турците се опитвали да превземат района и да потурчат населението, част от местните избягали, защото не искали да приемат османската вяра. Те били хванати горе и посечени като кръвта им обляла скалата и така тя придобила червения си нюанс.

Мястото е наистина прекрасно за полудневна, може и целодневна разходка сред вековни борови гори, чист въздух и омайващи пейзажи. Изложението е южно и при слънчево време там е припек от изгрев до залез. До екопътеката и скалата може да се достигне от източната ѝ страна – по Алея на туриста или през пътя за местност „Лисичево“, където има ясно обозначена отбивка и път с натрошен асфалт. Цялата дължина на пътеката е 2.5 км.

Скален феномен „Слона“

Има места, на които природата като изкусен скулптор е изваяла изящни фигури, които будят истинско възхищение. В България има много такива природни забележителности и едно от тях е съвсем близо до Девин, само на 4 км. от входа на града. Този скален феномен е причудлива скална фигура във формата на слон, формирала се в продължение на хилядолетия под влиянието на природните сили. Смята се, че появата на тази форма се дължи на разрушена древна пещера, чийто вход е било разстоянието между хобота и главата на слона. А местни разкази твърдят, че от пещерата е извирала вода с лековити свойства и хора от цял свят са прииждали да се лекуват.

Днес, скален феномен „Слона“, седи бодро на брега на река Въча и приветства минувачите с усмивката и дългия си хобот. На отсрещния бряг, откъм пътя, има изградена площадка за снимки и наслаждаване на каменната фигура. Има и кът за отдих с пейки, беседка и барбекю, а може да се слезе и до речното корито по стълбички. Оттам гледката е още по-внушителна и красива.

Това са моите 5 любими кътчета от Девин и ако не си ги посещавал, те приканвам да го направиш по-скоро. А ако се чудиш къде може да отседнеш, с две ръце препоръчвам Апартаменти Кисьови. Имат прекрасна панорама към града, а от изброените по-горе местенца се виждат връх „Гребенец“ и „Червен камък“. Също така, ако резервираш през страницата във Facebook, получаваш 10% отстъпка с код MyTrips-Devin. Важи за резервации до края на месец март.

Тази статия нямаше да бъде същата без съдействието на Victor Carabashof, който на драго сърце ми предостави част от своите креативни фотографии! Освен красиви кадри, Виктор има невероятен талант да създава красоти и може да ги разгледаш на: ART by Victor Carabashof и ART Nut.

Надявам се, че моят роден Девин и любимите ми места от него са предизвикали твоя интерес и скоро ще ги посетиш. Обещавам да разкажа за още приказни кътчета из района, харесвани от местните, за да може и ти да им се насладиш. А до тогава, защо не се абонираш за бюлетина? Така ще получаваш всяко следващо незабравимо пътешествие директно в електронната си поща. Може да ме последваш и в социалните мрежи – Facebook и Instagram, за да пътуваме виртуално заедно.

Прегръдки и до скоро!

публикувай своя коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

bg_BG